MATURATION OF JANDAÍRA BEE HONEY (Melipona subnitida DUCKE, 1910) AS A PRODUCT CONSERVATION STRATEGY
DOI:
https://doi.org/10.32435/envsmoke2024nassau03Keywords:
Stingless bee, Conservation, MeliponicultureAbstract
Native bees play an important role in environmental balance as they are the main pollinators of native forests and agricultural crops. During the pollination process, native bees collect nectar from flowers and transform it into a honey with medicinal properties, unique aroma, and flavor. The rational rearing of native bees (meliponiculture) has been developing and attracting interest in this important zootechnical activity. In this context, this study evaluated the maturation of Jandaíra bee honey (Melipona subnitida) as an alternative for preserving this highly valued honey. Samples of Jandaíra bee honey were stored in metallic-topped glass containers and kept in a dark environment. Weekly, the lids of the containers were loosened to release gases and then tightened again. After seven months, the samples were matured and no longer released gases when opened. At the end of the experiment, the product maintained its quality, safety, hygiene, and had a slightly acidic taste and pleasant aroma, which were appealing to consumers.
Downloads
References
ALVES, R.M.O. Production and marketing of Pot-Honey. In: VIT, P.; PEDRO, S. R. M.; ROUBIK, D. H. (Orgs.) Pot-Honey: A legacy of stingless bees. New York: Springer, 2013. p. 153-171. Disponível em: https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4960-7
ALVES, R.M.O.; CARVALHO, C.A.L.; SOUZA, B.A.; SODRÉ, G.S.; MARCHINI, L.C. Características físico-químicas de amostras de mel de Melipona mandacaia Smith (HYMENOPTERA: APIDAE). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.25, n.4, p. 644-650, 2005. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400004 DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400004
AQUINO, I, S. Abelhas nativas da Paraíba. João Pessoa: Editora Universitária/UFPB, 2006. 91. Available from: https://books.google.com.br/books/about/Abelhas_nativas_da_Para%C3%ADba.html?id=x2PpZwEACAAJ&redir_esc=y. Acesso em: 15 Nov. 2024.
BARBETTA, V.C.P; RIBEIRO, G.P.; SPINOSA, W.A.; PRUDÊNCIO, S.H. Maturação de mel de meliponíneos. In: Anais do Simpósio Latino-americano de Ciências de Alimentos, 2015. Anais eletrônicos... Campinas, Galoá, 2015. Disponível em: https://proceedings.science/slaca/slaca-2015/papers/maturacao-de-mel-de-meliponineos?lang=pt-br. Acesso em: 24 nov. 2023.
BEZERRA, J.A. A rainha do sertão. Revista Mensagem Doce, APACAME. Número 68. 2002. Disponível em: http://www.apacame.org.br/msgdoce.htm. Acesso em Acesso em: 24 out. 2023.
BRASIL. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA E ABASTECIMENTO. Instrução normativa 11, de 20 de outubro de 2000. Regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/defesa-agropecuaria/copy_of_suasa/regulamentos-tecnicos-de-identidade-e-qualidade-de-produtos-de-origem-animal-1/IN11de2000.pdf. Acesso em: 24 nov. 2023.
BRUENING, H. Abelha Jandaíra. 2ª ed. Mossoró- RN. Coleção Mossoroense - Série C- V.1189- Abril, 2001. Disponível em: https://sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/RN/Anexos/meliponicultura-a-abelha-jandaira-Padre-Huberto-Bruening.pdf. Acesso em: 15 Nov. 2024.
CÂMARA, J.Q.; SOUSA, A.H.; VASCONCELOS, W.E.; SILVEIRA MAIA, P.H.; ALMEIDA, J.C.; BORGES, P.M. Estudos de meliponíneos, com ênfase a Melipona subnitida D. no município de Jandaíra, RN. Revista de Biologia e Ciências da Terra, v. 4, n. 1, 2004. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/500/50040109.pdf. Acesso em: 24 nov. 2023.
CAMARGO, R.C.R.; OLIVEIRA, K.L.; BERTO, M.I. Mel de abelhas sem ferrão: proposta de regulamentação. Brazilian Journal Food Technology, v. 20, e2016157, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1981-6723.15716 DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.15716
CARVALHO, A.T.; ZANELLA, F.C.V. Espécies de abelhas sem ferrão criadas no estado do Rio Grande do Norte. In: FONSECA, V.L.I; KOEDAM, D; HRNCIR, M. A abelha Jandaíra: no passado, presente e no futuro. Mossoró: EduFERSA, p. 41-72. 2017. Disponível em: https://edufersa.ufersa.edu.br/abelha-jandaira/. Acesso em: 15 Nov. 2024.
CARVALHO, C.A.L.; ALVES, R.M.D.; SOUZA, B.A. Criação de abelhas sem ferrão: aspectos práticos. Cruz das Almas: Universidade Federal da Bahia; SEAGRI, 2003. 42 p. (Série Meliponicultura, 01). Disponível em: https://books.google.com.br/books/about/Cria%C3%A7%C3%A3o_de_abelhas_sem_ferr%C3%A3o.html?id=-37qZwEACAAJ&redir_esc=y. Acesso em: 15 Nov. 2024.
CARVALHO, C.A.L.; SODRÉ, G.S.; FONSECA, A.A.O.; ALVES, R.M.O; SOUZA, B.A.; CLARTON, L. Physicochemical characteristics and sensory profile of honey samples from stingless bees (Apidae: Meliponinae) submitted to a dehumidification process. Anais da Academia Brasileira de Ciência, v. 81, n. 1, p. 143–149, 2009. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0001-37652009000100015 DOI: https://doi.org/10.1590/S0001-37652009000100015
CARVALHO, R.M.A.; MARTINS, C.F.; MOURÃO, J.S. Meliponiculture in Quilombola communities of Ipiranga and Gurugi, Paraíba state, Brazil: an ethnoecological approach. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine v. 10, n.3, p.1-12. 2014. Disponível em: https://doi.org/10.1186/1746-4269-10-3 DOI: https://doi.org/10.1186/1746-4269-10-3
CORTOPASSI-LAURINO, M.; IMPERATRIZ-FONSECA, V. L. La cria de abejas sin aguijon mas comunes em el Nordeste Brasilero. In: Anais do II Seminario Mexicano Sobre Abejas Sin Aguijón-Una visión sobre su biología y cultivo, Anais eletrônicos... Mérida, México, p.40-43, 2001.
CRISTIANE, M.M. Abordagens e procedimentos qualitativos: implicações para pesquisas em organizações. Revista Alcance. vol. 21, núm. 2, pp. 324-349, abril-junho, 2014. DOI: https://doi.org/10.14210/alcance.v21n2.p324-349
DRUMMOND, M.S. Maturação do mel de abelhas nativas sem ferrão: novo panorama de consumo no mercado gastronômico. In: Anais do XVIII Congresso Brasileiro de Apicultura, Anais eletrônicos... Cuiabá, Mato Grosso, Brasil. 2010. p. 1-3.
EMBRAPA. Curso Básico de Abelhas Sem Ferrão: Coleta & Processamento do Mel. Embrapa Amazônia Oriental, 2017. Disponível em: https://www.embrapa.br/documents/1355163/39571288/Colheita+e+processamento+mel.pdf/56d499d0-862a-ae28-a52b-410e12a7a5fd. Acesso em: 24 nov. 2023.
EVÊNCIO, K.M.M.; TEIXEIRA, S.L.; RODRIGUES, K.G.F.C.; FEITOSA, F.A.; FONTES, W.J.S. Tipos de Conhecimento às Pesquisas Qualitativas em Educação. ID on line. Revista de Psicologia, V.13, N. 47, p. 440-452, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i47.2105 DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i47.2105
FAO — FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Codex Alimentarius Commission. Codex Stan 12-1981: Codex Standard for honey. Roma: FAO, 2001. 8 p. Disponível em: https://www.fao.org/uploads/media/Codex_2001_food_labelling.pdf. Acesso em: 15 Nov. 2024.
FONSECA, A.A.O.; SODRÉ, G.D.S.; CARVALHO, C.A.L.; ALVES, R.D.O.; SOUZA, B.D.A.; SILVA, S.M.P.C., OLIVEIRA, G.A.; MACHADO, C.S.; CLARTON, L. Qualidade do mel de abelhas sem ferrão: uma proposta para boas práticas de fabricação. Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia/SECTI-FAPESB, 2006. 70 p. (Série Meliponicultura, n. 5). Disponível em: https://www2.ufrb.edu.br/insecta/publicacoes/2-conteudo/36-meliponicultura. Acesso em: 15 Nov. 2024.
GIL, A.C. Como elaborar projetos de pesquisa. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2002.
GONÇALVES, A.L.; ALVES FILHO, A.; MENEZES, H. Atividade antimicrobiana do mel da abelha nativa sem ferrão Nanotrigona testaceicornis (Hymenoptera: Apidae: Meliponini). Arquivos do Instituto Biológico, v. 72, n. 4, p.455-459, 2005. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1808-1657v72p4552005 DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657v72p4552005
GUIMARÃES, D.O.; MOMESSO, L.S.; PUPO, M.T. Antibióticos: importância terapêutica e perspectiva para a descoberta e desenvolvimento de novos agentes. Química Nova, v. 33, n. 3, p. 667-679, 2010. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0100-40422010000300035 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422010000300035
IMPERATRIZ-FONSECA, V.L.; KOEDAM, D; HRNCIR, D. A abelha Jandaíra: no passado, no presente e no futuro. Mossoró: UFERSA, 2017. 254p. Disponível em: https://edufersa.ufersa.edu.br/abelha-jandaira/. Acesso em: 15 Nov. 2024.
LIRA, A.F.L.; SOUSA, J.P.L.M.; LORENZON, M.C.A.; VIANNA, C.A.F.J.; CASTRO, R.N. Estudo comparativo do mel de Apis mellifera com méis de meliponíneos. Acta Veterinária Brasílica, Mossoró, v. 8, n. 3, p. 169-178, 2014. Disponível em: https://periodicos.ufersa.edu.br/acta/article/view/3560. Acesso em: 15 Nov. 2024.
MELLO, H. Bacillus cereus e Bacillus subtilis na suplementação dietária de juvenis de Tilápias-do-Nilo (Oreochromis niloticus) e seu efeito probiótico. 2012. 57f. Dissertação (Mestrado em Aquicultura e Pesca: Área de concentração em Aquicultura) - Universidade Estadual Paulista, São Paulo, 2012. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/items/a7dcae21-ee86-45dc-a54e-5a04fd7191df. Acesso em: 15 Nov. 2024.
PEREIRA, F.M.; LOPES, M.T.R.; CAMARGO, R.C.R.; VILELA, S.L.O. Produção de mel. Embrapa Meio-Norte, 2003, 24p. (Sistema de Produção, v. 3).
PIRES, A.P.; DA SILVA, S.M.P.C.; PACHECO, A.; AZEVEDO, H.H.F.; MOREIRA, D.K.T.; PENA, D.A.G.; CARVALHO, C.A.L. Physicochemical profile of honeys from different species of stingless bees from western Pará, Brazilian Amazonia. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 6, n. 8, p.59251-59268, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.34117/bjdv6n8-370 DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n8-370
RAMÓN-SIERRA, J.M.; RUIZ-RUIZ, J.C.; ORTIZ-VÁZQUEZ, E.L. Electrophoresis characterization of protein as a method to establish the entomological origin of stingless bee honeys. Food Chemistry, v. 183, p. 43-48, 2015. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.015 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.015
RAO, P.V.; KRISHNAN, K.T; SALLEH N.; GAN, S.H. Biological and therapeutic effects of honey produced by honey bees and stingless bees: a comparative review. Revista Brasileira de Farmacognosia, Curitiba, v. 26, n. 5, p. 657-664, 2016. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.01.012 DOI: https://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.01.012
RODRIGUES, E.R. Conhecimento etnoentomológico sobre abelha indígena sem ferrão (Meliponina) e meliponicultura na comunidade de São Pedro dos Bois do estado do Amapá. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Regional). Macapá: Universidade Federal do Amapá, 2009.
SANTO, R.; SANTOS, J.; MEDEIROS, A.; PIMENTA, T.; LIMA, T.; SANTOS, J. A meliponicultura como atividade produtiva: Uma análise em comunidade quilombola do Sertão paraibano. ACTA Apicola Brasilica, v. 04, n.1, p.01 - 06, 2016. Disponível em: https://doi.org/10.18378/aab.v4i1.4622 DOI: https://doi.org/10.18378/aab.v4i1.4622
SILVA, I.P.; CALDAS, M.J.M.; MACHADO, C.S.; NASCIMENTO, A.S.D.; LORDÊLO, M.S.; BARBARA, M.F.S.; EVANGELISTA-BARRETO, N.S.; ESTEVINHO, I.L.M.; CARVALHO, C.A.L.D. Antioxidants activity and physicochemical properties of honey from social bees of the Brazilian semiarid region. Journal of Apicultural Research, v. 60, n. 5, p. 797-806, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1823671 DOI: https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1823671
VENTURIERI, G.C.; OLIVEIRA, P.S.; VASCONCELOS, M.A.M.; MATTIETTO, R.A. Caracterização, colheita, conservação e embalagem de méis de abelhas indígenas sem ferrão. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. 51 p. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/sus-22824. Acesso em: 15 Nov. 2024.
VILLAS-BÔAS, J. Manual Tecnológico: Mel de Abelhas sem Ferrão. Brasília – DF. Instituto Sociedade, População e Natureza (ISPN). Brasil, 2012. 96 p. Disponível em: https://www.semabelhasemalimento.com.br/wp-content/uploads/2015/02/Manual-Tecnico-Mel-de-Abelhas-sem-Ferrao.pdf. Acesso em: 15 Nov. 2024.
VIT, P.; MEDINA, M.; ENRÍQUEZ, M.E. Quality standards for medicinal uses of Meliponinae honey in Guatemala, Mexico and Venezuela. Journal Bee World, v. 85, n. 1, p. 2-5, 2004. Disponível em: https://doi.org/10.1080/0005772X.2004.11099603 DOI: https://doi.org/10.1080/0005772X.2004.11099603
VIT, P.; PEDRO, S.R.M.; ROUBIK, D. Pot-honey: A legacy of stingless bees. Editora Springer. 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4960-7 DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4960-7
VOLLET NETO, A.; PIGNATARI, M. Dominando a meliponicultura. Franca: Senar, 2012. 55 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Renata de Lima Neves, Paulo Romero de Farias Neves, Patricia Aguiar de Oliveira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright for manuscripts published in Environmental Smoke belongs to the author, with first publication rights for the journal. The published articles are of total and exclusive responsibility of the authors.