https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/issue/feed ENVIRONMENTAL SMOKE 2021-04-30T00:00:00+00:00 Dimítri de Araújo Costa smoke@environmentalsmoke.com.br Open Journal Systems <p style="text-align: justify;"><strong>"The new issue of the journal is available online! From now on we are announcing the new call for manuscript submissions for the next edition! Publication period: January-April; May-August; September-December."</strong></p> <p style="text-align: justify;">"The journal <strong>Environmental Smoke</strong> (Publisher of the same name) aims to broaden scientific knowledge to a more interdisciplinary field, by bringing together not only the scientific community but also all of society around the theme of the relationship of the environment with Man. To access the rules of presentation and format of articles, please click on the document <strong><a href="https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/management/settings/context/index.php/EnvSmoke/about/submissions#authorGuidelines">Instructions to follow for authors</a></strong>. Manuscripts (Full Articles, Short Papers, Abstracts and E-books) can be submitted at any time of the year. 'year. <strong>Note: All authors must provide, according to the journal system, the link between the <a href="https://orcid.org/">ORCID</a>, the international personal digital identifier of researchers. "</strong></p> https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/143 OFERTA DE INFORMAÇÃO SOBRE COVID-19 NO BRASIL 2021-04-21T13:16:03+00:00 Isa Maria Freire isafreire@globo.com Pablo Matias Bandeira pablonaba@gmail.com <p>Compartilha os resultados de pesquisa exploratória sobre a oferta de informação sobre Covid-19 na mídia jornalística do Brasil, em <em>sites </em>governamentais, instituições de pesquisa e bases de dados científicas. Apresenta o quadro teórico-metodológico que constitui o contexto da pesquisa, fundamentado na abordagem conceitual da <em>oferta de informação</em>, no <em>regime de informação</em>, da <em>sociedade em rede</em> e no <em>método indiciário</em>. A pesquisa identificou, nas fontes consultadas sobre Covid-19 na Internet, editorias e materiais específicos na mídia jornalística e materiais específicos em <em>sites </em>governamentais e de instituições de pesquisa. A busca em bases de dados identificou, no Portal da Capes, 163.736 artigos de periódicos sobre o assunto, além de 87.184 artigos de jornais, 1.766 resenhas 853 arquivos com recursos textuais e 37 livros; na Biblioteca Virtual em Saúde (BVS) foram identificadas 107.059 referências, a maioria sobre infecções por coronavírus (45.149 referências); na BVS Saúde Pública Brasil foram identificadas 131.748 referências, sendo 111.387 com texto completo; no repositório <em>Arca</em>, da Fiocruz, foram identificados 19 arquivos; no repositório Base de Dados de Teses e Dissertações do Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia foram identificados 19 arquivos; na Base de Dados da Ciência da Informação foram identificadas 169 referências, sendo 14 referências em 2019, 143 referências em 2020 e 12 referências em 2021; e no Portal do Laboratório de Tecnologias Intelectuais foram identificados, na página <em>Fontes de informação sobre Covid-19</em>, <em>links </em>para instituições científicas, bases de dados e grupos de pesquisa. Os resultados da pesquisa demonstram que há uma oferta significativa de informação científica sobre a pandemia provocada pelo Covid-19, além de informações em níveis jornalístico e governamental.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Isa Maria Freire, Pablo Matias Bandeira https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/142 SCIENTIFIC PRODUCTION ON COVID-19: EXPLORATORY STUDY 2021-04-21T13:10:49+00:00 Gustavo Henrique de Araújo Freire ghafreire@gmail.com Hugo Suzart-Pinto hugosuzartpinto@gmail.com Rafael Garcia Assunção rafagarciaassuncao@gmail.com <p>Analyses the scientific production in Information Science field about the coronavirus/COVID-19 subject. It has as general objective to analyse the initiatives and publications made on coronavirus topic in the field of Information Science. It has as specific objectives: to map the main journals used to communicate research; to identify the most active programs or institutions and to recognize prominent authors. It uses an exploratory methodology, with a quantitative approach. It seeks theoretical support in bibliometrics and scientometrics. Reveals the high production of the field on the subject. Detects the first results dating from 2005, related to severe acute respiratory syndrome (SARS). Perceives the explosion in field production on the theme from 2020. It shows the highlight of the Journal of the American Medical Informatics Association, from the United States, and the Profesional de la Informacion, from Spain, with 49 and 47 results, respectively. It observes the high productivity of American authors, presenting twice as much the results of the Spanish authors, who are in second place in number of results. It shows the greater appearance of American financing agencies compared to other nationalities. Perceives the prominence in productivity, among the institutions, of the researchers of the University of London, of England. Reveals the highlight of the authors CONBOY, K .; DA CUNHA, M. B .; DWIVEDI, Y. K .; PAN, S. L .; PARKER, R. M. and WANG, H., with three results each. Among the Brazilian authors, the predominance of publications made in the journal AtoZ New Practices in Information and Knowledge and the greater link with brazilian institutions in comparison with foreign institutions is evident.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Gustavo Henrique de Araújo Freire, Hugo Suzart-Pinto, Rafael Garcia Assunção https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/139 INFORMATION RETRIEVAL AND DATA MINING: CASE STUDY: COVID-19 DASHBOARD ANALYSIS 2021-04-11T15:20:00+00:00 Francisco Carlos Paletta fcpaletta@usp.br Luiz Tavares lw.t@usp.br <p>Research data mining requires the use of information systems and complex methods of searching, accessing, retrieving, and appropriating information on the web of data. Platforms such as Google Scholar Google, Elsevier, JSTOR, ResearchGate, ScienceDirect and the ones provided by commonly used universities identified with search terms. The challenge is to ensure that researchers are being exposed to the state-of-the-art networked knowledge production. This study aims to analyze the process of searching and retrieving information, reflect on the role of information systems in the search result and the informational skills of the researcher in view of the quality of information retrieved. Case Study: COVID-19 Dashboard Analysis.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Francisco Paletta, Luiz Tavares https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/144 HOSPITAL INFECTION CONTROL SERVICE PERFORMANCE IN A PARAIBAN PUBLIC HOSPITAL FACING THE COVID-19: EXPERIENCE REPORT 2021-04-25T22:26:31+00:00 Adellúcia dos Santos Silva adellucia@gmail.com Gabrielle Diniz Santos gabrielledsantos90@gmail.com Gilberto Costa Teodózio gte_od@hotmail.com Katia Jaqueline da Silva Cordeiro katia_enferm@hotmail.com <p><strong>Abstract.</strong> The Sars-cov-2 virus pandemic has been a major public health problem worldwide. Sars-Cov-2 was first mentioned in December 2019 in Whuan, China, where genetic changes were observed in viruses circulating in mid-2003 and 2012. The Sars-Cov and Mers-Cov epidemic spread in more than 30 countries, with a lethality of 30 to 40% of confirmed cases. Sars-CoV-2 was first notified by the World Health Organization (WHO) on 12/31/2019 and on 01/30/2020 it was notified as an international emergency. The first case of Sars-Cov-2 in Brazil occurred in February 2020 in the city of São Paulo, triggering several protective measures to prevent the spread of the virus. Paraíba had its first case confirmed on 03/18/2020 and in an attempt to contain the advancement of the coronavirus, several strategies were announced to contain the disease in the state of Paraíba, one of which was the installation of the solidarity hospital within the physical structure of the Hospital Metropolitano Dom José Maria Pires, which has become one of Covid-19's receiving or suspicious patient hospitals. Therefore, the present study aims to describe the performance of the Hospital Infection Control Service (SCIH) of the Metropolitan Hospital in the face of the COVID-19 pandemic. With the admissions of patients with severe acute respiratory syndrome, the SCIH's mission was to standardize protocols and flows to maintain the safety of patients and the multidisciplinary team. With the construction of protocols and flows, we conducted training to certify effectiveness and improve the actions developed. It is possible to point out that SCIH has been operating since the first cases of SRAG and COVID-19 admitted to the institution in a dynamic and face-to-face manner, taking actions to minimize the spread of the virus in the hospital and maintain the safety of patients and the health team.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Gabrielle Diniz Santos, Adellucia Silva https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/140 CONFIGURAÇÃO DO TRABALHO ARQUIVÍSTICO SOB O IMPACTO DA PANDEMIA COVID-19 EM UNIVERSIDADES PÚBLICAS DA PARAÍBA 2021-04-18T18:52:45+00:00 Julianne Teixeira e Silva julianne.teixeira@gmail.com Williane Albertim Meira lilemeira@gmail.com <p>Este artigo é baseado em trabalho de conclusão do curso de Arquivologia da Universidade Federal da Paraíba apresentado em 2020. Aborda os impactos causados pela pandemia COVID-19 em universidades públicas da Paraíba. Pesquisa descritiva, de abordagem qualitativa com foco direcionado ao trabalho exercido pelos arquivistas dessas instituições no período pandêmico de 2020. Buscou-se compreender como foi configurado o trabalho remoto dos arquivistas durante o período de o isolamento social, do ano de 2020, e quais as reconfigurações após a primeira flexibilização do período do isolamento. Compreende-se que os profissionais que atuam nos arquivos universitários são responsáveis, dentre outras atribuições, em dar suporte à toda infraestrutura de ações de gestão de documentos que subsidiam a tramitação e execução dos processos os quais viabilizam as atividades fins e meio conferindo valor probatório aos atos executados, além de fomentar dados estatísticos e possibilidades de auditorias. Dentre essas atividades podem ser mencionadas, a organização de documentos para execução de processos licitatórios, manutenção e organização dos prontuários de pacientes, trâmites de processos administrativos, de ensino, de pesquisa e extensão em suas diversas perspectivas no atendimento à sociedade. Sob essa perspectiva além das novas formas encontradas de trabalhar com a documentação nos arquivos das universidades públicas paraibanas, bem como o atendimento aos usuários no cenário pandêmico, observou-se como resultado dessa pesquisa, que os profissionais tiveram que se adaptar à realidade imposta, com a elaboração de novas técnicas de padronização dos serviços realizados remotamente, incrementado medidas e procedimentos tecnológicos de modo emergencial, e atualizando outros serviços já existentes que estavam programados e que forçosamente se concretizaram por antecipação em decorrência do cenário das atividades remotas.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Julianne Teixeira e Silva, Williane Albertim Meira https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/141 GESTÃO DA INFORMAÇÃO CORPORATIVA 2021-04-20T17:14:06+00:00 Francisco Paletta fcpaletta@usp.br Jader Lago jaderlago@usp.br <p>The first decades of 21<sup>st</sup> century have shown that information has become one of the most important and valuable assets for any area of human knowledge. Among so many possibilities, information and its organization, preservation and intended use can define the level of competitiveness and innovation in companies and corporations. In the Digital Era, closely related to new skills and competences when it comes to searching, accessing, using and appropriating data, will demand from the Information Management a work environment which promotes knowledge sharing, considering its utility, context, accuracy and applicability. This research uses the qualitative-descriptive method to analyze the role of the information manager as a fundamental element in the corporation environment. Its multidisciplinary work involves sharing data with different groups, in addition to holistic analysis and creative participation to aggregate value to information and assist in the decision-making process. In addition, this study also shows that the sharing of information and experience is an essential condition for companies to be able to integrate the information management into the corporate routine through the collective, managing their intellectual capital and enabling the emergence of Knowledge Management.&nbsp;</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Francisco Carlos Paletta, Jader Jaime Costa do Lago https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/135 SRAS-CoV-2 ET LES ANIMAUX DOMESTIQUES 2021-03-23T11:12:13+00:00 Soraya Abrantes Pinto de Brito sorayabrito1970@hotmail.com Gil Dutra Furtado gdfurtado@hotmail.com Magnolia Ouriques de Oliveira ouriques@hotmail.fr <p>Les CoV (coronavirus) appartiennent à la des virus de l’acide ribonucléique (ARN) et sont connus sous le nom de coronavirus parce que la particule virale a une caractéristique «&nbsp;couronne&nbsp;». Les infections au CoV sont courantes chez les humains et les animaux, dont certaines sont zoonotiques. Le CoV peut provoquer des pathologies allant du rhume à des maladies plus graves, telles que le syndrome respiratoire du Moyen-Orient (causé par le MERS-CoV) et le syndrome respiratoire aigu sévère (causé par le SRAS-CoV) chez l'homme. Certains travaux scientifiques montrent que le SRAS-CoV a été transmis des civettes aux humains et le MERS-CoV des dromadaires aux humains. Le CoV qui cause le COVID-19 a été nommé SARS-CoV-2 par le Comité international de taxonomie des virus (ICTV). Selon la recherche scientifique, les preuves actuelles suggèrent que le SRAS-CoV-2 a émergé d'une source animale, et les informations sur la séquence génétique révèlent que le SRAS-CoV-2 est similaire à d'autres CoV trouvés dans les populations de chauves-souris fer à cheval (Rhinolophus Ferrumequinum). Pas encore assez de preuves scientifiques pour mettre en évidence la source réelle du SRAS-CoV-2 ou pour expliquer quelle était la voie initiale de transmission de celui-ci aux humains (qui peut avoir impliqué un hôte intermédiaire). Étant donné que l'infection par le SRAS-CoV-2 est si largement répandue dans la population humaine, on observe qu'il est possible que certaines espèces animales soient infectées par contact avec des humains infectés. Les animaux infectés par le SRAS-CoV-2 peuvent créer des situations inattendues pour la santé animale et humaine, ainsi que pour le bien-être animal, la préservation de la faune et la recherche biomédicale. Quant aux animaux domestiques tels que les chats et les chiens, ils ont été testés positifs pour le SRAS-CoV-2 après avoir eu des contacts avec des êtres humains infectés par ce virus. Au cours des travaux d'observation réalisés avec ces animaux, les chats ont présenté des signes cliniques de la maladie tels que des problèmes respiratoires et gastro-intestinaux. Bien qu'il ait été confirmé que des animaux ont été infectés par le SRAS-CoV-2, il n'est pas confirmé, à ce jour, que ces animaux aient transmis le COVID 19 à l'homme, mais il est bien observé que la pandémie est due à la transmission de l’homme à l’homme. Comme les animaux et les humains peuvent être affectés par ce virus zoonotique, il est recommandé aux personnes suspectées ou confirmées d'infection par le SRAS-CoV-2 de limiter le contact avec leurs animaux de compagnie.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Gil Dutra Furtado, Soraya Abrantes Pinto de Brito, Magnolia Ouriques de Oliveira https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/137 COVID-19 NA ÓTICA DA MEDICINA VETERINÁRIA 2021-04-04T11:12:22+00:00 José Andreey Almeida Teles telesjaa@gmail.com Inácio José Clementino inacio.clementino@academico.ufpb.br Suely Ruth Silva sulyars@hotmail.com Francisco de Assis Azevedo assisazevedo.vet@hotmail.com Marianne Rachel Domiciano Dantas Martins mariannerachel@hotmail.com <p>No final do ano de 2019, um mutante do coronavírus com potencial de causar doença respiratória em humanos surgiu no continente asiático, denominado SARS-CoV-2 causador da doença&nbsp; COVID-19, e, em poucos meses já era considerado pandêmico. A identificação da doença provocou medo entre as pessoas, especialmente pela sua elevada capacidade de disseminação e potencial de causar óbito em uma parcela dos indivíduos infectados.</p> <p>A gravidade desta enfermidade varia de leve a intensa, podendo culminar em morte, especialmente em indivíduos portadores de comorbidades. O quadro clínico causado varia bastante, supostamente conforme a carga viral com a qual o portador entrou em contato e ainda segundo a porta de entrada no organismo. Sabe-se, porém, que o coronavírus possui baixa capacidade de sobreviver em superfícies, porém não se descarta a possibilidade de veiculação do mesmo através de embalagens de produtos adquiridos de locais com presença do referido agente e que tenham sido transportados em um período de uma a três semanas em temperatura ambiente. Inclui-se aí a possibilidade de veiculação ainda em superfícies vivas como, por exemplo, a partir de animais, especialmente os de companhia, haja vista a proximidade e contato frequente entre as pessoas da residência.</p> <p>Vale ressaltar que animais e produtos animais representam uma ameaça à saúde humana, todavia o Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (Mapa) possui regras e normas que regulam esse tráfego de modo a evitar ou minimizar os riscos de prejuízo à saúde e o bem-estar dos seres humanos, os interesses da agricultura, horticultura ou silvicultura e o bem-estar e a sobrevivência dos recursos da vida selvagem.</p> <p>Embora haja suspeitas de que o SARS-CoV-2 tenha surgido de uma fonte animal, não há razão para pensar que qualquer animal, incluindo animais de estimação como gatos e cães, possam ser uma fonte de infecção (portador do agente e que pode disseminar) por esse novo coronavírus. &nbsp;Os poucos casos de infecção de gatos pelo SARS-CoV-2 relatados referem-se a animais que conviviam com humanos infectados, porém, sem evidência da importância epidemiológica desses animais na transmissão da doença para humanos. Porém, recomenda-se que, em caso de adoecimento pelo COVID-19, o indivíduo portador mantenha-se distante de qualquer animal de estimação que possua, deixando-o sob cuidados de terceiros, minimizando, desta forma, a chance de contaminação ou infecção desses animais.</p> <p>Essa orientação se dá pelo fato de que o agente viral expelido por tosse, espirros ou outras secreções eliminadas de indivíduos portadores, pode se depositar sobre pelo e pele de animais de estimação, por exemplo e, quando expelidas em locais diversos onde animais tenham contato, estes animais poderão ainda veicular o agente viral em suas patas, boca e focinho.</p> <p>É importante frisar que embora ainda não esteja clara a contribuição dos animais domésticos na epidemiologia da COVID-19, é sabido que pets que convivem com pessoas infectadas apresentam risco mais expressivo de contrair o vírus. Pesquisas vêm sendo conduzidas pelo Brasil e em outras partes do mundo buscando a identificação molecular do vírus a partir de amostras biológicas coletadas de animais com sinais clínicos característicos ou sugestivos de COVID-19 e com histórico de convivência com famílias que tiveram pessoas infectadas pela doença em questão.</p> <p>Neste contexto, como até o presente momento, não existe evidências da transmissão do SARS-CoV-2 de animais para humanos, devem ser mantidos hábitos de higiene, uso de máscaras e distanciamento social, além de orientações para que os tutores suspeitos ou positivos para COVID-19 evitem contato com gatos e cães.</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 José Andreey Almeida Teles, Inácio José Clementino, Suely Ruth Silva, Francisco de Assis Azevedo, Marianne Rachel Domiciano Dantas Martins https://environmentalsmoke.com.br/index.php/EnvSmoke/article/view/136 THE “DOGPLACE” INN AND COVD 19 2021-04-01T19:18:32+00:00 Soraya Abrantes Pinto de Brito sorayabrito1970@hotmail.com Grazielly Diniz Duarte hhghbyy@outlook.com Martin Lindsey Christoffersen mlchrist@dse.ufpb.br Gil Dutra Furtado gdfurtado@hotmail.com <p>A lodging facility for domestic dogs is a development that provides accommodation services among its main activities. Other services, such as the provision of natural food, of baths, and of shearing, among others, are also offered when required. The inn aims to care for animals during the absence of the pet owner. While the animals are adequately accommodated, the pet owners must be assured that their pets will be well cared for during the periods in which they plan to be absent. The “DOGPLACE” Inn, a well-managed business, indicates that the branch of entertainment for domestic dogs can be a promising investment. It is important that the business owner and manager possess a strong liking of animals and demonstrate satisfaction in dealing with people, as they will need to maintain constant communication with the pet owner. During times of pandemics, the sanitation of the inn, and knowledge of the latest scientific information concerning the transmission of the ailment of most concern, contribute to the suitability of the business. At “DOGPLACE” Inn, sanitation of all spaces is constant, contributing to avoid “Covid-19, the illness caused by the new coronavirus SARS-CoV-2. Recent news in the international media accounting cases of positive infections in dogs for Covid-19 have caused much worry among dog owners in general. Veterinarians elucidate that recommendations remain the same as the good sanitation practices among humans. Until the present time, there is no evidence that in natural conditions pets will become ill by contraction of Covid-19, nor that they are able to transmit the illness to human beings. The whole issue nevertheless points to the importance of promoting prevention actions aiming to maintain the health of animals and their human guardians in the “DOGPLACE” Inn. Frequent visits of pets to the veterinarian are also recommended.&nbsp;</p> 2021-04-30T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2021 Gil Dutra Furtado, Soraya Abrantes Pinto de Brito, Grazielly Diniz Duarte, Martin Lindsey Christoffersen